Exercicis excèntrics

EXCÈNTRICS

Els músculs són teixits que, mitjançant la contracció de les seves fibres, generen força i moviment sobre l’esquelet. Aquesta contracció pot ser de dos tipus, isomètrica i isotònica.

La contracció isomètrica és estàtica, quan produeixen una força però el múscul no canvia de longitud i l’articulació pràcticament no es mou, com en fer una planxa.

La contracció isotònica implica moviment, el múscul varia la seua longitud al fer la força, com al realitzar una flexió de braços. Es produeix mitjançant la tensió-alliberament de les fibres. Aquesta contracció es divideix en dos tipus:

  • Concèntrica: el múscul s’acurta, ja que la força muscular guanya al pes o la resistència, per exemple, al alçar una manuella amb força de bíceps.
  • Excèntrica: el múscul s’allarga, ja que la resistència o pes guanya a la força muscular, per exemple, en baixar la manuella amb la força de bíceps.

La majoria d’esports requereixen un bon control d’aquests dos tipus de contraccions. Els gestos tècnics en les curses, la natació, els salts, el rem, etc. tenen una fase concèntrica i una altra excèntrica.

Diversos estudis han comprovat que la contracció excèntrica produeix un millor resultat clínic. Des del punt de vista de la rehabilitació física, les contraccions musculars contra una resistència han resultat beneficioses, i més encara, quan aquesta resistència ha col·laborat en l’elongació de les fibres musculars (el que passa en els exercicis excèntrics).

Alhora, amb la suficient tensió i elongació excèntrica del múscul, apareixen microrrotures en les fibres, el que es coneix com cruiximents o DOMS (dolor muscular d’aparició tardana). Aquests danys no són perjudicials, ja que posteriorment s’ha detectat un augment de la concentració d’enzims i de proteïnes musculars en sang, regenerant el múscul i el tendó.

La força excèntrica és la que ens permet esmorteir (en cada pas de la carrera, en rebre una passada de bàsquet, en caure del salt…), per la qual cosa, en usar-la, també estem entrenant la propiocepció. En pliometria (salts), és la que ens dona la capacitat de moll en sincronitzar la força excèntrica d’amortiment amb la força concèntrica d’enlairament.

Molts dels exercicis excèntrics s’utilitzen per a la prevenció i recuperació de lesions ja que a més d’entrenar la força es millora la flexibilitat del múscul i es produeix una regeneració de teixits.

BIBLIOGRAFÍA

– Zotes, M. (2018). Comparar la ganancia de fuerza y ROM en tendinopatía aquílea en atletas en un tratamiento habitual con excéntricos vs isométricos y concéntricos.

– Valencia, O., et al. (2021). Ejercicio excéntrico y velocidad de conducción de la fibra muscular: una revisión bibliográfica. Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte. 38(205), p. 337-342.

– Bustos, D., et al. (2019). Programa de entrenamiento de fuerza excéntrica y pliometría sobre la potencia, velocidad e índice elástico en seleccionados de la Pontificia Universidad javeriana. Tesis Doctoral. Bogotá: Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.